Mail een tip

Onderwerp tegengekomen dat schreeuwt om nader onder onderzoek? Op de hoogte van onjuistheden? Tip de FHJ Factcheckers! Mail FHJ Factcheck!

9 Reacties op “Mail een tip

 1. j.krijgsman

  Metro 27 oktober, pagina 09

  Fotobijschrift: Bijna alle ICE-treinen zijn teruggeroepen.

  Dat klopt niet. De DB heeft ruim 250 hogesnelheidstreinen van de ICE-familie, die uit 5 verschillende typen bestaat. Daarvan konden er ruim 180 gewoon blijven rijden.

  Het klopt wel (zoals in ANP-bericht vermeld) dat bijna alle ICE-treinen van het type ICE-T voor extra inspectie uit de dienst zijn genomen. Dat zijn er zo’n 70. Dus dat is ruim een kwart van het totale ICE park.

  En de foto van een ICE die is geplaatst is juist van het type ICE-1 dat gewoon kon blijven rijden. Net als de ICE-3 die naar Nederland rijdt.

 2. NRC 27 oktober 2008
  Artsen moeten op rekenles
  (…) Per jaar vallen in ziekenhuizen tientallen doden na rekenfouten, blijkt uit onderzoek uit 2006.

  In het onderzoek naar medische fouten uit 2006 (NIVEL.nl) staat niets over rekenfouten. In het onderzoek naar rekenfouten uit 2006 (Nursing.nl) staat niets over doden. Waar haalt deze journalist dit dan vandaan?

 3. jan

  Van de site van het NOS:

  08 November 2008

  Mobiele bellers in VS niet gepeild

  Amerikaanse opiniepeilers hebben voor de verkiezingen de mobiele bellers niet naar hun voorkeur gevraagd. Ze peilden alleen onder mensen met een vaste lijn, omdat ze dachten dat er nauwelijks een verschil in stemgedrag zou zijn tussen vaste en mobiele bellers.

  Ook wisten de peilers niet dat in de VS inmiddels zo’n twintig procent van de kiezers alleen een mobieltje heeft.

  Uit onderzoek na de verkiezingen bleek dat mobiele bellers veel vaker op Obama hebben gestemd dan vaste bellers. Vooral onder mobiele dertigers is Obama zeer populair: 63 procent stemde Obama tegen 51 procent van de vaste dertigers.

  http://www.nos.nl/nos/artikelen/2008/11/art000001C9410F0426B453.html

  —————-

  Goh wat een domme peilers! Denk je dan. Maar waren ze zo dom bij Gallup, Pew-research ?

  Een beetje zoeken op het net leverde een paar interessante artikelen op:

  http://people-press.org/report/391/
  http://www.gallup.com/poll/110383/Does-Gallup-call-cell-phones.aspx
  http://www.pollster.com/blogs/tracking_polls_vs_traditional.php

 4. Wim Krop

  Op zaterdag 20 december publiceerde Het Parool een artikel over de klimaatverandering. Of liever gezegd: over het ‘feit’ dat er op dit gebied eigenlijk niets aan de hand is. Dit werd voornamelijk opgehangen aan het gegeven dat de gemiddelde temperatuur in 2007 wat lager was dan in voorgaande jaren. Het desbetreffende persbericht van het KNMI laat echter een geheel ander beeld zien: 2007 was relatief iets minder warm door de steeds weer terugkerende invloed van El Nino, maar de trend van verdere opwarming zet gewoon door.

  Ik kreeg sterk de indruk dat de betrokken journalist zeer selectief te werk is gegaan en onterecht probeert organisaties als de IPCC als ‘milieumaffia’ neer te zetten. Iets om eens verder uit te zoeken?

 5. Tip voor de Factcheckers. Volgens de NFN recreeeren 2 miljoen (sic!) mensen regelmatig naakt. (Dit komt dus neer op een op de acht Nederlanders).
  http://www.nu.nl/lifestyle/2125698/jaarbeurs-utrecht-wordt-naturistenterrein.html

  Ik geloof hier werkelijk NIETS van, en volgens mij kunnen jullie hier wel wat mee.

  Vriendelijks,
  Tweedejaars FHJ-er Yannick Eling

 6. Collin Beijk

  Hoi factcheckers,

  De NOS zat er misschien vanavond tijdens het 8 uur journaal op NED1 naast. Daar beweerde de verslaggever Rob Koster vanuit de Jaarbeurs in Utrecht dat de vaccinaties “zonder ongelukken zijn gebeurd”. Bij alle vaccinactieplekken in Nederland waren ambulances en dokters met reanimatie apparaten aanwezig. Een mooi verhaal…

  Echter in Lansingerland in de kern Bergschenhoek werd gevaccineerd in Sporthal de Ackers. De burgemeerster twitterde dat hij er zelf aanwezig was. Het toeval wil dat daar gisteren omstreeks 15:43 iemand onwel is geworden. Brandweer (met AED) of politie is ter plekke geweest (kon de sirene niet goed herkennen), feit is dat de traumahelikopter er zelfs naartoe is gevlogen. Die heb ik namelijk zien overvliegen en staat ook in de meldingscode van de meldkamer.

  De berichtgeving klopt dus niet, er is daar dus sowieso iets gebeurt. Als de brandweer daar ook ter plekke is geweest, dan is dat om een shockapparaat te komen brengen. De politie heeft deze niet altijd bij zich. In de reportage werd vertelt dat deze zogenaamde AED-assistentie net als een ambulance aanwezig zouden zijn. Interessant dus…

  Mochten jullie meer info willen hebben en eventueel contactpersonen, mail me even!

  M.v.g. Collin Beijk
  4e jaars FHJ’er

 7. Collin Beijk

  Oeps, dacht dat het al na middernacht was… De vaccinatie en de melding van iemand die onwel is geworden (ik weet niet wie/wat) waren beiden op maandag 23-11-2009, even voor de duidelijkheid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s