Werkwijze

Factchecken: de uitgangspunten van FHJ Factcheck

 1. Vertel tijdens je onderzoek aan bronnen altijd wie je bent en waar je aan werkt (een publicatie op het weblog FHJ Factcheckers). Het mag nooit gebeuren dat bronnen denken met ‘een studentenopdracht’ te maken te hebben en later onaangenaam verrast zijn hun citaten op het internet terug te vinden.
 2. Factchecken gaat er niet alleen om foute publicaties aan de kaak te stellen. Als uit een onderzoek blijkt dat een journalist en/of een medium goed werk leverde, behoort dat ook vermeld te worden.
 3. Factcheckers zijn uiteraard nog meer dan iedere andere journalist zelf gespitst op het goed spellen van namen e.d.
 4. Ook factcheckers kunnen fouten maken. Uitgangspunt is steeds open en transparant te zijn over de gehanteerde werkwijze. Fouten worden ruiterlijk erkend en waar nodig toegelicht (ook op het weblog).
 5. Belangrijk onderdeel van factchecken is het beginsel van ‘hoor en wederhoor’. Als een onderzoek tot publicatie leidt, wordt altijd wederhoor gevraagd aan de auteur of het medium waar onderzoek naar is gedaan.
 6. Liever een telefoontje te veel dan een te weinig! Schroom niet om een tweede of zelfs een derde keer een bron te bellen met steeds nieuwe vragen als je onderzoek daar om vraagt.
 7. Uit het verslag op de weblog moet duidelijk worden wie of wat de bronnen zijn geweest.
 8. In beginsel brengen we in de verslagen hyperlinks aan naar de publicaties waar we onderzoek naar deden. Uiteraard indien mogelijk.
 9. De ware factchecker is zowel vasthoudend als geduldig. We publiceren pas als een kwestie ‘rond’ is (als alle vragen zijn beantwoord).
 10. Een weblog biedt de mogelijkheid om ook na publicatie nog met aanvullingen te komen. Maak daar indien nodig gebruik van.
 11. Factcheckers zijn teamspelers. Daar waar nodig help je elkaar.
 12. Factcheckers ‘doen het’ voornamelijk per telefoon en computer met webaansluiting. Maar bij sommige zaken is er een meerwaarde om een plaats of persoon te bezoeken.
 13. Stukken voor de weblog mogen pas worden gepubliceerd als het door de handen van een van de begeleidende docenten is geweest. Zet je stuk dus alleen ‘ongepubliceerd’ in WordPress. De begeleidende docent plaatst het op het weblog.

Een Reactie op “Werkwijze

 1. Kars

  Waarom hebben jullie twee keer een punt 2?

  Het klink voor mij als een heel nobel streven tot gedegen journalistiek.

  Maar hebben jullie al eens onderzoek verricht naar hoeveel procent van de journalisten, redacteuren etc hun keuze laten bepalen door hun wens voor een stabiel inkomen door bijvoorbeeld bepaalde artikelen te voorzien van een bepaalde draai, tot en met het niet publiceren?

  In elke bedrijfstak word gebruik gemaakt van chantage en dwang methoden, en iedereen weet hoe de wind waait, en het woord politiek correct is allang niet enkel een woord uit een grijze ‘soviet tijd’.

  Zoals ik wel eens uitleg aan mensen, “we zitten vaak in een spagaat tussen eten en geweten”.

  Kars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s