Tendentieuze berichtgeving bij AD.nl?

Door Paul van Son

‘Ajax zal De Telegraaf wel weer gebruiken voor Maher’, kopte AD.nl op 4 februari. Dit is een citaat van voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij. Althans, dat suggereert AD.nl met deze kop. Na het bekijken van het video-interview met Van Raaij valt op dat het woord ‘weer’ is gebruikt in de kop. Uit de bron van het artikel, een videointerview op de Eindhovense zender 040TV, blijkt dat Van Raaij het woord ‘weer’ helemaal niet gebruikt. Reden genoeg om dit artikel eens te toetsen aan de letterlijke uitspraken van Van Raaij.

De situatie is als volgt: AZ-speler Adam Maher heeft gezegd dat hij komende zomer wil vertrekken naar Ajax of PSV. De presentator/interviewer van 040TV haalt in zijn gesprek met Van Raaij een artikel in De Telegraaf aan, waarin Maher zegt ‘het wel te weten’ als beide clubs zich na dit seizoen bij hem melden om hem te contracteren. AD.nl citeert een aantal keer uit de reactie van Van Raaij.

Te beginnen met de kop. Wat Van Raaij letterlijk zegt is:

“Ik denk dat er al een heel lang een spel gespeeld wordt. En daarvoor zal Ajax, tenminste zoals ik De Telegraaf lees, De Telegraaf wel gebruiken om in ieder geval PSV in die strijd op achterstand te zetten. Want het lijkt gewoon nergens op hoe De Telegraaf bezig is PSV om voor schut te zetten in die zaak met Maher. En daardoor de geesten rijp aan het maken is dat Maher naar Ajax gaat. Ik vind dat een krant onwaardig heel eerlijk gezegd, ik begrijp dat niet.”

Het onderstreepte gedeelte is het deel waar de kop uit is geciteerd. Hieruit blijkt dat Van Raaij het woord ‘weer’ helemaal niet gebruikt. De kop van het artikel suggereert dat Van Raaij Ajax ervan beticht De Telegraaf weer ergens voor te gebruiken, terwijl hij dat niet zegt. Lezers die zelf het videointerview niet hebben gekeken, of niet goed luisteren, kunnen dit interpreteren als een beschuldiging van Van Raaij dat De Telegraaf zich door Ajax laat gebruiken.

Opvallend is dat deze quote verderop in het artikel op AD.nl wordt herhaald, maar dan anders:

Volgens de oud-preses van de Brabanders is Ajax al begonnen met een ‘lang spel’ om Maher naar de hoofdstad te krijgen. ‘Ajax zal De Telegraaf gebruiken om PSV op achterstand te zetten’, zegt Van Raaij in gesprek met 040 TV.

In het artikel zelf is het woord ‘weer’, dat door Van Raaij niet is gebruikt, terecht weggelaten. Maar wie goed kijkt, ziet wel een verschil met de letterlijke woorden van Van Raaij. Het woordje ‘wel’ is weggelaten uit de letterlijke quote. Ook dit is een nuanceverschil. ‘Ajax zal De Telegraaf wel gebruiken’, duidt op een inschatting van Van Raaij. ‘Ajax zal De Telegraaf gebruiken’, suggereert dat Van Raaij dit als een feit poneert, een beschuldiging.

De vraag die bij dit bericht rijst is: waarom manipuleert de journalist de uitspraken van Harry van Raaij? Meerdere pogingen om de vragen aan de betreffende journalist van AD.nl voor te leggen, hadden geen succes. Ook op schriftelijke vragen per e-mail werd niet gereageerd.

Bronnen:

– 040TV – Efkes met Harry van Raaij (47), 04-02-2013 – “Ajax zal De Telegraaf wel gebruiken om Maher te halen”

– ‘Ajax zal De Telegraaf wel weer gebruiken voor Maher’, 04-02-2013 – AD.nl

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s